THE UNIFORMED SERVICES EMPLOYMENT AND

REEMPLOYMENT RIGHTS ACT 

(USERRA)

EMPLOYEE HANDOUT

The Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act (USERRA), enacted October 1994 and significantly updated October 1996 and 1998, provides protection and rights of reinstatement to employees who participate in the National Guard and Reserve.

Through the National Committee for Employer Support of the Guard and Reserve (ESGR), the Department of Defense (DoD) works hard to obtain and sustain employer and community support for National Guard and Reserve members who are periodically absent from their civilian jobs to perform military duty.  After reading the following, if you still have questions about employment rights, you should contact the ESGR. This is not only your best option for speedy resolution, it protects all levels of appeal if they are needed. 

You can contact ESGR Ombudsmen Services through your local ESGR Committee or the National ESGR Headquarters, or use our toll-free number:

(800) 336-4590 and ask for Ombudsmen Services.

ESGR Ombudsmen are qualified to help, sympathetic to the needs of both the employers and employees, and committed to remaining impartial in their counsel. They provide informal mediation services in conjunction with the Veterans' Employment and Training Service (VETS), U.S. Department of Labor. 

Volunteer members are trained by ESGR and VETS to provide assistance to employers and employees in the resolution of employment conflicts that can result from military membership, training, or other service requirements protected under USERRA.

The information provided below should not be considered legal authority, but is provided as general information about the Uniformed Services.

 MEMBERS' FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
Q. 
Is there a law governing reemployment rights after I am released from military training or active duty service?

A. 
YES. The Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act. 

· USERRA is a comprehensive revision of the Veterans' Reemployment Rights law and is contained in Title 38, United States Code at chapter 43. 

Q. 
Am I eligible for reemployment rights under USERRRA if I perform military service? 

        
A.
YES, provided you meet five eligibility criteria. YOU MUST: 

a. hold a civilian job, including governmental/non-military. (Note: jobs that are held for a brief, non-recurrent period with no reasonable expectation of continuing for a significant period do not qualify for protection.)

b. give written or verbal notice to your civilian employer that you will be leaving the job for military service, except when precluded by military necessity. 

        


c. be released from service under honorable conditions. 

        


d. not exceed the 5-year cumulative limit on periods of service. 

e. report back to your civilian job or submit an application for reemployment in a timely manner. 

Q. 
Do I have reemployment rights following voluntary military service? 


A.
YES.  USERRA applies to voluntary and involuntary military service, in 

        

peacetime and wartime. 

· HOWEVER, USERRA DOES NOT apply to state call-ups of the National Guard. The laws of the state involved must provide protection for such duty. 

Q. 
When is prior notice to my civilian employer required and how is such notice to be given? 

       
A.  
You (the person who is performing any category of training or service) must 

give advance written or verbal notice to your employer.

· Notice is not required if precluded by military necessity or if such notice is otherwise impossible or unreasonable. A determination of military necessity shall be made as prescribed by the Department of Defense regulations. Situations where notice is not required will be rare. 

· The law does not specify a measure for advance notice but you should give your employer as much advance notice as possible, even for orders pending availability of funding. 

Q. 
How is the 5-year limit computed? 

A. 
With some exceptions, all periods of service that you have performed while employed by the same employer, count toward the cumulative 5-year limit of service.  When you start a new job with a new employer, you receive a fresh 5-year entitlement. 

· USERRA's cumulative 5-year limit does not include service grouped into         the following three broad categories:

1. Unable, through no fault of your own, to obtain orders releasing you from service, or service in excess of five years to fulfill an initial period of obligated service. 

2. Required drills, annual training and other training duty certified by the military to be necessary for professional development or skill training/retraining. 

3. Service performed during time of war or national emergency or for other critical missions, contingencies, or military requirements. Involuntary and voluntary service of this type is exempt from the 5-year limit. 

Q. 
I am a federal civilian employee, and I receive 15 days of paid military leave each year. My agency's personnel office has informed me that I have no right to take time off from work for military training or service beyond this 15 days. Is that right? 

A.
NO. Under Title 5 U.S. Code, as a federal civilian employee, you have the right to 15 days of paid military leave each fiscal year. After you have used the initial 15 days, if you wish to do further military training or service, you have the right to use your accrued civilian leave or unpaid leave under USERRA in order to perform the additional service. 

· As a federal civilian employee, your IDT (inactive duty training) may count toward the 15 days of paid civilian leave.  Furthermore, in accordance with PL-106-554, § 101(g)(3), effective 12/21/2000, federal civilian employees may only be charged military leave for the time they are actually away from work; thus, employers may no longer charge a service member for military leave that falls over weekends or holidays, unless the member would normally have been scheduled to work on those days.   As a result, federal civilian employees may be entitled to use up to 3 full weeks of military leave each year.

Q. 
Can I be required to use my earned vacation while performing military service? 

A.  
NO. You must, at your request, be permitted to use any vacation that had accrued before the beginning of your military service instead of unpaid leave. However, it continues to be the law that service members cannot be forced to use vacation, annual or similar leaves for military service. 

Q. 
After military service, how long do I have to report back to work or  apply for reemployment? 

A.  
That depends on how long you served on active duty:

· For periods of service of 1 to 30 consecutive days:

you must report back to work either at the beginning of the next regularly scheduled work day or during that portion of the next regularly scheduled shift that would         fall eight hours after the end of drill and a reasonable amount of time to commute home.  Included in the 8 hour period is time for rest and the commute back to work.  If reporting back within this deadline is "impossible or unreasonable" through no fault of your own, you must report back as soon as possible after the rest period.

For example: an employer cannot require a service member who returns home at 10 p.m. to report to work 2.5 hours later at 12:30 a.m. However, the employer can require the employee to report for the 6 a.m. shift, or scheduled work period, the next morning (after reasonable commute from military duty to home followed by 8-hours).  

· For periods of service of 31-180 consecutive days: 

you must submit either a written or verbal application for reemployment with the employer no later than 14 days after completion of service. If submitting the application within 14 days is impossible or unreasonable through no fault of your own, you must submit the application as soon as possible thereafter. If the 14th day falls on a day when offices are not open, the time extends to the next business day. 

· For periods of service of over 181 consecutive days:

 you must submit an application for reemployment not later than 90 days after completion of service. These deadlines to report to work or apply for reemployment can be extended up to two years to accommodate a period of hospitalization or convalescence from a service-connected injury or illness. 

Q.
 What if an employee does not return in a timely manner to work?

A. 
The employee is subject to the personnel policies and practices of the employer for unexcused absences.

Q. 
Does USERRA give me the right to continued health care benefits through my civilian employer during my military service? 

A.  
YES. USERRA gives you the right to elect continued health insurance coverage during periods of military service. For periods of service up to 30 days, the employer can require you to pay only the employee share, if any, of the cost of such coverage. For longer periods of service, the employer is permitted to charge you up to 102 percent of the entire premium. 

· If you elect coverage, your right to that coverage ends on the day after the deadline for you to apply for reemployment or 18 months after your absence from your civilian job began, whichever comes first. 

· USERRA gives you and your previously covered dependents the right to immediate reinstatement of your civilian health insurance coverage upon return to your civilian job. There must be no waiting period and no exclusion of preexisting conditions (other than for those conditions determined to be service-connected). This right is not contingent on your having elected to continue that coverage during your service. 

Q.  
What about my right to other, non-health care related benefits?

A.  
To the extent that your employer offers other NON-SENIORITY benefits (e.g., holiday pay or life insurance coverage) to employees on furlough or leave of absence, the employer is required to provide those same benefits to you, during your service in the uniformed services. If the employer's treatment of persons on leaves of absence varies according to the kind of leave (jury duty, educational, etc.) the comparison should be made with the employer's most generous form of leave. 

Q. 
What am I entitled to upon my application for reemployment? 

A.
You have four basic entitlements:

1. Prompt reinstatement. (generally a matter of days, not weeks, but dependent upon your length of absence). 

2. Accrued seniority, as if you had been continuously employed. This applies to rights and benefits determined by seniority as well as status, rate of pay, pension vesting, and credit for the period for pension benefit computations.

3. Training or retraining and other accommodations. This would be particularly applicable in case of a long period of absence or service-connected disability. 

4. Special protection against discharge, except for cause. The period of this protection is 180 days following periods of service of 31-180 day. It is one year for service of 181 days or more. 

Q. 
What are the rules on contribution to the pension or thrift savings plan for periods of military leave of absence?

A.
Upon reemployment, the employee has 3 times the length of service (not to exceed 5 years) to make payments and the employer is liable to fund any resulting obligation of the plan within the same time frame. 

Q. 
Can employees contribute to the pension plan when on military leave of absence?

A.
There is no burden under the law for an employer to continue pension contributions while the employee is away from the work site. An employer may choose to offer this benefit.

Q.
Do employees accrue vacation or medical/sick days from the employer while on military leave of absence?

A.  
NO.  However, as in the previous question, an employer may choose to offer accrual of vacation or medical/sick days as an additional benefit. An employer is not required under USERRA to provide any paid benefit when an employee is not working at the worksite.

Q.  
Does an employee have the right to make up periods of work missed due to drill or military leave of absence?

A.
NO. An employer may choose to offer an employee the opportunity to work       hours missed as a benefit not provided under the USERRA. 

Q.  
When I return from military duty, will I automatically get my old job back?

A.  
Not exactly …

· After military service of 1-90 days:

 you are entitled to the same job or a promoted position if this would have been attained with reasonable certainty had you not been absent. If unable to become qualified for a new position after the employer has made reasonable efforts to train you, you are entitled to the job you left. 

· After service for 91 days or longer:
you are entitled to the same position, a position of like seniority, status, and pay, or possibly a promoted position. The reemployment position with the highest priority reflects the "escalator" principle, requiring that each returning service member step back onto the seniority escalator at the point he/she would have occupied if he/she had remained continuously employed. Therefore, if the company has endured a loss affecting the status of employees in general, the position could be at a lower level than the one previously held, it could be a different job, or it could even possibly be in layoff status. 

Q.  
What if I'm not qualified for my reemployment position? 

A.  
If you have been gone from your civilian job for months or years, your job skills may have been dulled by a long period without use. You must be qualified to do the job in order to have reemployment rights, but USERRA requires the employer to make "reasonable efforts" to qualify you.

· "Reasonable efforts" means actions, including training, that don't cause         undue hardship to the employer. If you can't become qualified after reasonable efforts by your employer, and you are not disabled, you must be employed in any other position of lesser status and pay, the duties of which you are qualified to perform, with full seniority. 

Q.  
What if I'm injured or disabled? 

A.
USERRA also requires the employer to make "reasonable efforts" to accommodate a service-connected disability. If, upon your return from military service, you are suffering from a service-connected disability that cannot be accommodated by reasonable employer efforts, the employer must reemploy you in some other position that you are qualified to perform and which is the "nearest approximation" of the position to which you are otherwise entitled, in terms of seniority, status, and pay. 

Q. 
Does the new law protect me from discrimination by my employer or a prospective employer? 

        
A.  
YES. 
Sections 4311(a) and (c) of USERRA state: 

(a)  A person who is a member of, applies to be a member of, performs, has         performed, applies to perform, or has an obligation to perform service in the uniformed services shall not be denied initial employment, reemployment, retention in employment, promotion, or any benefit of employment by an employer on the basis of that membership, application for membership, performance of service, application for service, or  obligation.

(c )  An employer may not discriminate in employment against or take any adverse employment action against any person because such person has taken an action to enforce a protection afforded any person under this chapter, has testified or otherwise participated in an investigation under this chapter, or has exercised a right provided for in this chapter. 

· These two provisions provide a very broad protection against discrimination, much broader than the prior law (the Veterans' Reemployment Rights Law) provided. For the first time, reprisals against any person, without regard to military connection, who testifies or otherwise assists in an investigation or other proceeding under USERRA, is prohibited.

Q.
Who has the burden of proof in these cases?

A.
The employer or prospective employer. USERRA provides that a denial of employment or an adverse action taken against you by an employer will be unlawful if your service connection was a motivating factor (not necessarily the only factor) in the denial or adverse action "unless the employer can prove that the action would have been taken in the absence of such membership, application for membership … or obligation." 

Q. 
Where do I go for information or assistance?

A.
National Guard and Reserve members with questions or concerns about their civilian job rights should first consult with their command.   Assistance may also be found at:

· The National Committee for Employer Support of the Guard and Reserve. 

You can contact a NCESGR ombudsman toll-free at:          

(800) 336-4590, or on the net at:  
http://www.esgr.org.

· Ombudsmen provide information and informal mediation services concerning civilian job rights of National Guard and Reserve members. If you believe your employer has violated your rights under USERRA and you wish to file a formal complaint, you should contact the Veterans' Employment and Training Service of the United States Department of Labor (VETS) on the web at:  
http://www.dol.gov/dol/vets  and




http://www.dol.gov/elaws/userra0.htm
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